La Basílica de Santa Maria de Montserrat acollirà el proper diumenge 20 de setembre, a les 21h, el concert que obre la temporada 2020-2021 del Gran Teatre del Liceu. Es tracta del concert extraordinari, que compta amb la col·laboració del Monestir de Montserrat, titulat Del dolor a l’esperança, una cerimònia universal que connectarà natura, espiritualitat, art i consciència per a enviar un missatge d’esperança a la humanitat que hem de construir plegats. L’accés a l’esdeveniment serà únicament per invitació. Televisió de Catalunya (TV3) l’oferirà el proper diumenge 27 de setembre, a les 10.10h.
El concert serà dirigit pel mestre Josep Pons i comptarà amb les veus de la soprano Nadine Sierra, la mezzosoprano Elina Garanca, el tenor Xabier Anduaga, el baix Tareq Nazmi, l’Escolania de Montserrat, l’Orquestra Simfònica i el Cor del Gran Teatre del Liceu.
Un temple d’espiritualitat enclavat en un espai natural protegit com Montserrat i un temple d’art i música com el Liceu s’han volgut trobar per donar sentit al complicat moment actual. Dues formes diferents d’arribar a l’ànima que volen convertir en quelcom positiu tot el dolor, la frustració i les incerteses viscudes durant aquests mesos. “El dolor d’aquells que no hi són però amb l’esperança que a partir d’ara la humanitat ho pot fer millor. I no hem pogut trobar millor lloc per transmetre aquesta esperança que la muntanya de Montserrat i la seva abadia, on la natura, la saviesa, el coneixement, l’espiritualitat i l’art es troben”, assegura el director musical Josep Pons. “En aquest moment de gran preocupació, Montserrat i el Liceu volen expressar la confiança en els valors de la cultura per mirar endavant amb il·lusió. No ens hem d’aturar i, a l’inici d’una temporada en la que hem de seguir creixent, afirmem que la música i l’art són entorns segurs per sentir-nos millor”, afegeix el president del Liceu Salvador Alemany.
Per la seva part, el P. Abat Josep Maria Soler ha recordat que “Montserrat ha estat des de fa segles, i és encara, una porta oberta a l’esperança. La natura i l’espiritualitat s’agermanen per oferir a tothom un recer en el camí de la vida. I la imatge morena de Maria, amb el seu esguard serè, ens hi transmet pau i ens hi infon coratge. També en aquest concert en el qual Mozart posarà veu i so al clam de dolor per amarar-lo d’esperança”.
Aquest acte de reflexió i gratitud vol adreçar-se a tothom sigui quina sigui la seva postura espiritual. És per aquest motiu que serà un llenguatge tan universal i potent com l’art, i més específicament música, el que vehiculi la cerimònia i ajudi a sobreposar-se al trauma. I ho farà amb la transició des de les llàgrimes del Rèquiem de Mozart a la confiança en l’home del darrer moviment de la Novena Simfonia de Beethoven, una expressió d’aquest camí del dolor a l’esperança.
Dos dels artistes més rellevants del segle XX també han volgut formar part d’aquesta cerimònia. D’una banda, l’atri de la Basílica serà el llenç per a dues peces, Melina i Darrow, d’un dels artistes més inqüestionables i que més ha treballat l’espiritualitat de forma visual, Bill Viola. I, de l’altra, la peça que obrirà el concert serà l’estrena de l’adaptació de Virgencita, d’un dels més importants compositors del nostre temps, Arvo Pärt. Dues col·laboracions que ajudaran a transmetre aquest missatge rehabilitador i transformador i a establir un diàleg entre les arts com a pretext per reflectir el rol que juga l’art en la societat i en el món.
Última actualització: 22 novembre 2020