Scroll Top

28 octubre 2024 Sant Simó, sant Judes i sant Fidel de Como

Avui, dia 28 d’octubre, celebrem la festivitat de; sant Simó i sant Judes, apòstols; i la de sant Fidel de Como, màrtir.

Celebrem avui la festa de dos apòstols, Simó i Judes, dels quals gairebé només sabem que van ser escollits per Jesús, per formar part, del grup dels seus dotze deixebles més propers. Simó és anomenat “zelador” per Sant Lluc; pertanyia, doncs, al grup jueu més intransigent davant la dominació romana, ple de desig per la vinguda del Regne de Déu. Judes, anomenat també Tadeu, és el qui en l’Evangeli segons Joan, fa la pregunta que li obté la promesa: “Si algú m’estima, el Pare l’estimarà, i vindrem a ell i en ell farem estada”.

Fidel de Como, va ser un màrtir dels primers segles de l’església. Encara que la seva fama sigui gran, les notícies existents sobre la seva vida, són escasses. Segons diu la tradició, Fidel, era un legionari de l’exèrcit imperial, que es va fer desertor, en convertir-se al cristianisme, en el temps en què l’emperador Dioclecià, va publicar els primers edictes contra els seguidors de Crist. Fou arrestat, enjudiciat i condemnat al martiri. Després de mort la seva fama de taumaturg, s’estengué ràpidament. El cert és que abans de l’any mil, les relíquies de sant Fidel, foren portades a la ciutat de Como, al nord d’Itàlia, a l’església de Santa Eufèmia. Segles després l’any 1572, sant Carles Borromeu, va emportar-se les restes del sant a Milà.