Scroll Top

26 octubre 2024 Sant Llucià, sant Marcià i sant Evarist

Avui, dia 26 d’octubre, celebrem la festivitat de: sant Llucià i sant Marcià, màrtirs; i de sant Evarist, papa i màrtir.

A finals del segle IX, foren portades a Vic, les relíquies d’aquests dos sants: Llucià i Marcià, que haurien estat martiritzats a mitjan segle III, a Nicomèdia, al nord-oest de l’actual Turquia. I des de llavors, que han gaudit d’una notable veneració a la ciutat.

Evarist, nascut l’any 60, era fill d’una família jueva assentada en terres gregues, i estudià en els liceus hel·lènics. No es coneix la data de la seva conversió al cristianisme, però se’l troba a Roma, com un prevere molt estimat pels fidels. Bon coneixedor de la Sagrada Escriptura, és docte en predicació i humil en el servei. Mort el papa Anaclet l’atenció es fitxa n’Evarist, que per humilitat, es resistí a assumir. Durant el seu pontificat que començà el 108, va atendre curosament, les necessitats de l’església, va defendre la veritable fe, envers els errors dels gnòstics, i va establir normes de comportament pels bisbes i diaques. Morí màrtir a Roma, en temps de l’emperador Trajà, cap l’any 117.