Scroll Top

17 octubre 2024 Sant Ignasi d’Antioquia i Sant Florenci d’Orange

Avui, dia 17 d’octubre, celebrem la festivitat de: sant Ignasi d’Antioquia, bisbe i màrtir; i la de sant Florenci d’Orange, bisbe.

Sant Ignasi d’Antioquia, que s’anomenava a si mateix Teòfor (“el qui porta Déu”), va ser el tercer bisbe d’Antioquia, de l’any 70 al 107 en què va morir màrtir. En aquell temps Roma, Alexandria i Antioquia eren les tres grans metròpolis de l’imperi Romà. A Antioquia, com sabem pels Fets dels Apòstols, va sorgir una comunitat cristiana florent: el primer bisbe va ser l’apòstol Pere, com diu la tradició, i allà “va ser on, per primera vegada, els deixebles van rebre el nom de cristians”.

L’any 107, en temps de l’emperador Trajà, Ignasi, fou dut presoner a Roma, i morí a causa del testimoni que va donar de Crist. Viatjant per Àsia, sota la custòdia severa dels guàrdies, a les ciutats en què s’aturava, consolidava les esglésies amb predicacions i exhortacions. Pel camí va escriure, set cartes adreçades a diverses esglésies. Aquestes cartes, que ens han arribat de l’església del primer segle com un tresor preciós; mostren la riquesa espiritual i l’expressió, d’una personalitat forta i carismàtica. Cap Pare de l’Església, no ha expressat amb la intensitat d’Ignasi, l’anhel per la unió amb Crist i per la vida en Ell.

Florenci d’Orange, nascut a les darreries del segle V, fou nomenat bisbe a la ciutat d’Orange, en la Provença de la Gàl·lia. Morí en aquesta ciutat l’any 524 amb fama de santedat.