Scroll Top

15 octubre 2024 Santa Teresa de Jesús

Avui, dia 15 d’octubre, celebrem la festivitat de santa Teresa de Jesús, verge i doctora.

Teresa de Cepeda i Ahumada, nascuda a Àvila el 1515, d’adolescent ja havia demostrat sobradament, tant el seu fervor religiós, com el seu interès per la literatura. A vint anys, entra al monestir carmelita de l’Encarnació, a Àvila. Fou una dona d’una gran energia i capacitat, que va viure una intensa vida espiritual. D’un extraordinari esperit religiós, tingué grans experiències místiques, i alhora, una vocació reformadora de la seva religió carmelitana; gràcies a les seves qualitats humanes, la dugué a terme amb gran eficàcia enmig d’una forta oposició.

És una clàssica de la literatura castellana, com el seu col·laborador apostòlic Joan de la Creu. Va deixar nombrosa obra escrita, tant de la seva vida, com del seu programa reformador. La seva vivència religiosa, la seva reforma radical i austera i possiblement, el fet de descendir de jueus conversos, no li van posar les coses fàcils. Fins i tot la Inquisició, va seguir ben de prop els seus moviments. Però ben aviat es va veure que santa Teresa de Jesús, era una de les grans santes de l’església i, una de les grans místiques i literates de l’edat moderna.

Morí a Alba de Tormes, la nit de l’aplicació de la reforma gregoriana del calendari, l’octubre de 1582. Fou canonitzada el 1622 i proclamada Doctora de l’Església Universal l’any 1970.