Scroll Top

6 octubre 2024 Sant Bru, Sant Emili, Santa Fe i beata Maria Ana Mogas

Avui, dia 6 d’octubre, celebrem la festivitat de sant Bru, prevere; de sant Emili, màrtir; de santa Fe, màrtir; i de la beata Maria Ana Mogas, religiosa.

Bru, és el fundador dels monjos cartoixans. Va néixer a Colònia, Alemanya, cap a l’any 1035. Va ser ordenat prevere, i esdevingué mestre de teologia i canceller de l’arquebisbat de Reims. Desitjós d’una altra mena de vida, es retirà amb un grup de companys prop de Grenoble, al lloc anomenat Chartreuse, i aquell lloc dona inici i nom, al que havia de ser la Gran Cartoixa, un nou orde, caracteritzat per cultivar la màxima solitud. Tot i no tenir intenció de fundar un orde religiós, la seva obra s’escampa ja en vida d’ell per Itàlia, on mori l’any 1101.

Sant Emili, morí màrtir l’any 251, en què fou cremat viu juntament amb sant Cast.

Fe, és el nom d’una virtut teologal del llatí fides. Santa Fe, la santa així anomenada martiritzada a Agen, Aquitanià, al final del segle quart, va donar nom a força poblacions del Nou Món.

Maria Anna Mogas i Fontcuberta, nasqué a Corró d’Avail, Vallès Oriental en 1886. Religiosa fundadora de les terciàries franciscanes de la Mare de Déu del Diví Pastor, dites vulgarment de la Divina Pastora. El 1850 entrà, a Ripoll, a l’Institut tot just fundat de terciàries caputxines de la Divina Pastora, del qual fou la primera superiora; però l’abandonà el 1872, per fundar el seu, sota l’orientació del beat Josep Tous i Soler. L’orde s’establí a diverses poblacions de Catalunya i Madrid, on passarà la resta de la seva vida, estenent el seu institut. Morí el 1886, essent beatificada a Roma el 6 d’octubre de 1996.