Scroll Top

4 octubre 2024 Sant Francesc d’Assís

Avui, dia 4 d’octubre, celebrem la festivitat de sant Francesc d’Assís.

En un món de traïdoria, de lucre i de violència, predica la pau després d’haver renunciat a tot. Obstinat en la pobresa, però molt més en la configuració al Crist, deixà una estela de seguidors que en perpetuaren l’esperit. Francesc d’Assís, va entendre la promesa de la primera benaurança, en la seva màxima radicalitat.

Nascut a Assis l’any 1182, era fill d’un ric marxant tèxtil, tot feia suposar que Francesc, seguiria la tradició familiar del negoci. Però les coses van prendre un rumb molt diferent, després de patir una greu malaltia, durant la qual té temps de reflexionar. Un cop convertit, després d’un temps de pregària, d’austeritat i soledat per acostar-se a Déu, comença una tasca de predicació, a la qual s’uneixen un grup de companys. Amb ells, inicia l’orde dels framenors (anomenats després franciscans), que s’establiran a l’església de la Porciúncula i que, a diferència dels monjos, no viuran en monestirs aïllats i no tindran possessions.

Durant les seves anades per ciutats i pobles per predicar, sant Francesc, parla de la natura, dels animals i dels astres, és a dir, de la Creació Divina. Després, amb santa Clara, fundarà a l’esglesiola de Sant Damià, l’orde de les “dames pobres”, les clarisses.

Francesc voldrà morir nu i estès sobre la terra. S’adormí en el Senyor el 3 d’octubre de 1226. Dos anys més tard, el 1228, és proclamat sant.

Última actualització: 4 octubre 2024