Scroll Top

27 setembre 2024 Sant Vicenç de Paül, prevere; de santa Judit; i de les beates: Germanes Fradera, verges i màrtirs.

Avui, dia 27 de setembre,  celebrem: la festivitat de sant Vicenç de Paül, prevere; de santa Judit; i de les beates: Germanes Fradera, verges i màrtirs.

A la França del segle XVII, Vicenç de Paül va donar un nou rostre a l’església amb el seu treball per la dignificació del clergat, el compromís envers els pobres, i la religiositat propera al cor de la gent senzilla. De família pagesa, nasqué el 25 d’abril de 1581 a Pouy, al sud-oest de França. Ordenat prevere, entra en contacte amb eclesiàstics com Pere de Bérulle i Francesc de Sales, i se sent tocat per la pobresa que és present arreu, i per la poca exemplaritat del clergat. Juntament amb Lluïsa de Marillac, l’ajudaren a desplegar els seus dots d’organitzador, al servei dels pobres de tota mena, per als quals fundà quatre corporacions religioses destacant-ne entre elles: la Congregació de la Missió de preveres, i, la de les Filles de la Caritat, de monges. La seva pietat i el seu bon humor contribuïren a difondre el seu ideal recristianitzador. Morí a París el 1660. Fou canonitzat l’any 1737.

Judit, vídua virtuosa, protagonista del llibre veterotestamentari tardà homònim (sesgle II a. C.). Amb astúcia, confiant en la sola força de Déu, matà el general Holofernes, alliberant així la seva ciutat de Betúlia i salvant el Temple de Déu.

Les germanes Fradera (Carme, Rosa i Magdalena), nascudes a Riudarenes entre els anys 1895-1902, foren tres germanes de la congregació religiosa de les Missioneres del Cor de Maria, dedicada a l’assistència als necessitats i l’educació dels joves, i mortes en la persecució anticlerical dels inicis de la guerra civil espanyola. En esclatar la guerra les tres germanes reberen l’orde de deixar les comunitats i anar a la casa pairal de Riudarenes, on foren detingudes la matinada del 27 de setembre de 1936, i assassinades el mateix dia després de patir tortura, al bosc dels Hostalets, prop de Lloret de Mar. Sebollides als cementiris de Riudarenes i Girona, des del 1974 les despulles de les monges, descansen a la Casa Mare de la congregació a Olot. Foren beatificades el 2007