Scroll Top

28 setembre 2024 Sant Venceslau, màrtir; de sant Llorenç Ruiz i companys, màrtirs; i del beat Francesc Castelló i Aleu, màrtir.

Avui, dia 28 de setembre,  celebrem: la festivitat de sant Venceslau, màrtir; de sant Llorenç Ruiz i companys, màrtirs; i del beat Francesc Castelló i Aleu, màrtir.

Venceslau, duc de Bohèmia (part de l’actual República Txeca), no tenia encara 30 anys, quan el 915 fou assassinat pel seu germà. Era d’una gran austeritat de vida, enmig d’una cort de costums brutals. De seguida fou venerat com a màrtir, i recordat pels seus costums exemplars, i pel seu desig de bon govern, en un temps en què cap d’aquestes dues coses, no abundaven gaire. La seva tomba, a Praga, aviat esdevingué un centre de pelegrinatges.

Avui commemorem el martiri, esdevingut entre 1633 i 1637, de setze cristians que moriren sota cruels tortures al Japó. Tots eren dominics o vinculats a la família dominicana, entre ells cinc espanyols. Llorenç Ruiz, és destacat especialment en el calendari litúrgic, pel fet de ser el primer sant filipí, un laic casat pare de tres fills, que col·laborà amb els dominics en l’evangelització del Japó, fins a trobar el martiri prop de Nagasaki, l’any 1637.

Francesc Castelló nasqué a Alacant l’any 1914. A la mort del pare la mare i els tres fills, retornen a Lleida, on tenien la família i casa. Francesc, estudiar al col·legi dels Germans Maristes, i més tard, a l’Institut Químic de Sarrià. Membre de la Congregació Mariana, de l’Acció Católica i posteriorment de la Federació de Joves Cristians de Catalunya; el juliol de 1936, fou detingut i empresonat. Jutjat en judici sumaríssim, per un tribunal popular a la Paeria, confessà la seva fe amb un “sí, soc catòlic”. Morí màrtir al cementiri de Lleida, la mitjanit del 29 de setembre de 1936. Fou beatificat el 2001. D’ell ens han quedat tres meravelloses cartes, que va escriure moments abans d’anar al martiri.