Scroll Top

L’Abadia de Montserrat rep la Medalla d’Honor en categoria d’or del Parlament

Dimarts 10 de setembre -. L’Abadia de Montserrat, representada pel P. Abat Manel Gasch i Hurios, ha rebut la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya en categoria d’or de mans del seu president, Josep Rull.

L’entrega de la medalla, que va ser aprovada per unanimitat de tots els membres de la Mesa del Parlament, s’emmarca en els actes de celebració de la Diada Nacional de Catalunya.

La motivació que han portat a atorgar aquest reconeixement, més enllà de la celebració del Mil·lenari, és la trajectòria històrica de Montserrat com a mantenidora dels valors populars i de les llibertats democràtiques, estant al costat de les institucions nacionals de Catalunya en els pitjors moments de la seva història.

En l’acord de la Mesa del Parlament s’hi destaca també que Montserrat <<d’aleshores ençà, ha esdevingut la principal icona de la identificació d’un poble, transcendint la seva dimensió religiosa i espiritual per esdevenir un símbol de catalanitat i un factor d’integració social i de projecció universal alhora>> i que mereix aquest reconeixement <<per raó de la seva trajectòria històrica, com a mantenidor dels valors populars i de les llibertats democràtiques, estant al costat de les institucions nacionals de Catalunya en els pitjors moments de la nostra història>>.

En el seu discurs, l’Abat Gasch ha volgut fer un agraïment que ha qualificat “d’humil, perquè en mil anys també es cometen errors. Però tot ajuda a créixer si es reconeix i s’accepta, i si tot això es fa amb humilitat. Mirant la història de Montserrat, en aquests mil anys, quantes coses no hauran passat que es podrien haver fet millor!” per afegir que “la humilitat també pot ser molt adequadament aplicada a tot allò que podem considerar els èxits i els encerts d’una institució. Des del punt de vista cristià, la nostra fe ens obliga a mirar tot el bé que hem pogut fer com a derivat de Déu”. Finalment, també ha volgut recordar que Montserrat “ens arrela a una cultura, a un poble i al seu futur, i ens en fan conservadors”.

 

 

 Acte d’entrega de la Medalla d’Honor del Parlament

L’acte ha començat a l’exterior del Palau del Parlament amb la hissada de la senyera per part de la formació de gala del Cos de Mossos d’Esquadra mentre els Cors de Clavé interpretaven ‘El cant de la senyera’.

Amb la senyera ja onejant l’acte s’ha desplaçat a l’Auditori del Parlament on l’Escolania de Montserrat ha interpretat el ‘Virolai’ i Maria Dolors Vidal, doctora en història de l’art i professora de la Universitat de Girona, ha ofert la glossa de presentació de l’Abadia de Montserrat.

Seguidament, ha arribat el moment en què el president Rull ha lliurat oficialment la Medalla d’Honor a l’abat de Montserrat, P. Manel Gasch i Hurios.

El tancament de l’acte ha acabat amb la interpretació de l’himne nacional de Catalunya a càrrec, novament, de l’Escolania.

Última actualització: 10 setembre 2024