Scroll Top

4 setembre 2024 Festivitat del profeta Moisès, Santa Rosa de Viterbo i Santa Rosalia de Palerm

Avui, dia 4 de setembre, celebrem la festivitat del profeta Moisès; i de les verges santa Rosa de Viterbo i santa Rosalia de Palerm.

El segle XIII aC, Moisès, hebreu salvat de la repressió del Faraó gràcies a l’astúcia de la seva mare, és educat a la cort egípcia, fins que s’adonda de l’opressió dels germans de raça. Fuig al desert i allà Moisès rebé de Déu, present en l’esbarzer que no es consumeix, la revelació del nom diví i la missió d’alliberar el poble d’Israel narrada en el llibre de l’Èxode. Parla cara a cara amb Déu que li donà la Llei al cim del Sinaí. Moisès es quedarà a les portes de la terra promesa i serà recordat com un dels més grans profetes que Déu envià a Israel.

Rosa, nasqué a Viterbo, Itàlia, en el 1233 en el si d’una família de camperols l’any 1233. En aquella època estava immersa en una guerra entre güelfs i gibel·lins. Quan Rosa tenia poc més de quinze anys caigué malalta i va fer saber el desig d’entrar a formar part de les terciàries franciscanes, cosa que va poder fer realitat. Un cop recuperada es va dedicar a predicar amb una creu l’amor per Jesús i la Mare de Déu, i, sobretot, la fidelitat a l’Església. Morí a l’edat de 19 anys i se li atribueixen nombrosos miracles i fets excepcionals. Fou proclamada santa el 1457.

Santa Rosalia va néixer a Palerm l’any 1130. Filla d’una família siciliana noble molt pietosa. Als catorze anys es retirà a una cova del Monte Pellegrino, vivint d’eremita i on va passar la resta de la seva vida, en soledat, pobresa i penitència pregant Déu. Morí el 4 de setembre de 1160. Fou canonitzada el 1630 i el culte fou promogut pels benedictins. És patrona de Palerm.