Scroll Top

1 setembre 2024 Sant Gil, Sant Lleïr, beat Josep Samsó i Santa Teresa Margarida Redi

Avui, dia 1 de setembre, celebrem la festivitat de: sant Gil, ermità; de sant Lleïr, bisbe; del beat Josep Samsó, prevere i màrtir; i la santa Teresa Margarida Redi, religiosa.

Gil és un ermità que va viure cap a l’any 700 a la Provença, i sobre la tomba del qual es va edificar el magnífic monestir de Saint-Gilles, a la regió de Nimes. A partir del segle X la seva devoció es va estendre a tot Europa. Segons una tradició, sant Gil va passar també uns anys fent d’ermità a la vall de Núria, on rep culte.

Lleïr fou bisbe de Coserans, al Pirineu central francès, durant les invasions visigòtiques, cap al segle VI. Fou molt venerat a Catalunya, sobretot a Lleida, fins al punt que una tradició el fa bisbe d’aquesta seu.

Josep Samsó i Elias, nasqué a Castellbisbal en 1887 i morí màrtir de la guerra civil a Mataró, l’1 de setembre de 1936. Sacerdot catòlic, exemple de bondat, caritat i perdó fou beatificat el 2010 a la Basílica de Santa Maria de Mataró, d’on havia estat rector. Aquesta fou una beatificació històrica, la primera d’aquest tipus celebrada a Catalunya després del segle XII.

Teresa Margarida Redi, nascuda a Arezzo, la Toscana, el 1747, fou una jove aristocràtica, dotada d’una gran intel·ligència i una religiositat profunda. A l’edat de 16 anys, es disposava a entrar a l’orde religiós de les carmelites descalces, al convent de Santa Teresa de Florència, arran d’una inspiració de santa Teresa de Jesús. De vida contemplativa intensa i amb dons místics, va predir la seva mort, ocorreguda quan tenia només 23 anys, a Florència en 1770. Fou declarada santa per l’Església catòlica l’any 1934.

Última actualització: 1 setembre 2024