Scroll Top

19 d’agost 2024 Sant Joan Eudes, prevere; de Magí, màrtir; de Bernat Tolomei, abat; i d’Ezequiel Moreno, bisbe.

Avui, dia 19 d’agost, celebrem la festivitat dels sants: Joan Eudes, prevere; de Magí, màrtir; de Bernat Tolomei, abat; i d’Ezequiel Moreno, bisbe.

Joan Eudes nascut a Ri (França) l’any 1601, s’inscriu en els corrents renovadors de l’església de França, en les èpoques en què agafava força la moral rigorosa i opressiva del jansenisme. Predicador de missions populars, promogué sobretot la renovació del clergat, mitjançant la fundació de seminaris, i creà també una congregació per a la rehabilitació de dones caigudes. En reacció contra el jansenisme, predicà la devoció a la humanitat de Jesús, i es convertí en el principal propagador del culte al Sagrat Cor, amb la fundació de la Congregació de Jesús i Maria. Morí a Caen en 1680. Canonitzat en 1925.

Seons una tradició tardana, Magí és un màrtir, amb una gran devoció popular, que hauria viscut com a ermità a la serra del la Brufaganya, al nord-est de Tarragona durant el segle III. Però no comença a tenir culte fins al segle XVI.

Bernat Tolomei, s’establí amb dos companys a la solitud d’Accona, anomenada posteriorment Monte Oliveto, nucli d’una futura congregació benedictina. Reposà en el Crist l’any 1348.

Ezequiel Moreno Díaz, va néixer a Alfaro (la Rioja) el 1848. Entrà als agustins a Monteagudo (Navarra), i va ser ordenat prevere el 1871. Primer desenvolupà la seva missió apostòlica a Filipines, on aprengué el tagal per tenir un millor contacte amb els naturals del país. Després el 1888 fou destinat a Colòmbia, on fou bisbe a la ciutat de Pasto. Malalt, tornà a Monteagudo l’any 1906, i hi va morir el 19 d’agost del mateix any.