Scroll Top

15 agost 2024 Assumpció de la Mare de Déu, Sant Estalisnau de Kostka i Sant Tarsici

Avui, dia 15 d’agost, celebrem l’Assumpció de la Mare de Déu -la Dormició-, sota les advocacions de Maria, Alba, Muriel, Estrella i mar; de sant Estanislau de Kostka, religiós; i la de sant Tarsici, diaca.

La tradició cristiana ha col·locat en el cor de l’estiu una de les festes marianes més antigues i suggeridores: la solemnitat de l’Assumpció de la Mare de Déu. Maria, acabada la seva vida terrenal, fou portada en cos i ànima al cel. Fruit de la seva maternitat divina, l’Assumpció de la Verge, és per a tota la humanitat, una penyora d’esperança en la resurrecció perquè ella ja comparteix per sempre, la vida nova del seu Fill Jesucrist. Aquesta festivitat també es coneix, especialment a l’Orient, amb el nom de Dormició de la Mare de Déu.

Estanislau de Kostka va néixer el 1550. Jove príncep polonès que, recomanat per sant Pere Canisi, ingressà als jesuïtes de Roma a l’edat de 16 anys, morint uns mesos després, el 15 d’agost de 1568. Abans de morir, havia lliurat una carta als seus companys dedicada a la Santíssima Verge, pregant-li que el cridés al cel per celebrar la festa de l’Assumpció de Maria amb ella. Fou canonitzat el 1726.

Tarsici, del grec Tharsikios, que significa “valent”, era un diaca o potser un simple cristià adult que en l’època de les persecucions duia l’Eucaristia als cristians empresonats que no havien pogut participar de la celebració, i aturat per uns pagans, va preferir morir abans que donar-los el sagrament.