Scroll Top

5 agost 2024 Dedicació de la Basílica de Santa Maria la Major, advocacions de Neus, Blanca, Àfrica i Remei, Santa Afra i Mare de Déu del Vinyet

Avui, dia 5 d’agost, celebrem la Dedicació de la Basílica de Santa Maria la Major. Juntament amb les advocacions de Neus, Blanca, Àfrica i Remei, la festivitat de santa Afra i la Mare de Déu del Vinyet.

La llegenda parla d’una nevada miraculosa que, en ple agost, hauria marcat el perímetre d’una basílica que el papa Liberi, al segle IV, havia de construir a Roma en honor de la Mare de Déu, anomenada Santa Maria la Major. Aquesta primera església d’Occident dedicada a Maria, d’aquí el nom popular de “Mare de Déu de les Neus” amb el que es coneix la diada d’avui, fou erigida per Sixt III just després del concili d’Efes, que declarà la maternitat divina de Maria

Afra d’Augsburg va ser una dona cristiana que va morir el 304 com a màrtir. És venerada com a santa per diverses consideracions cristianes. Per la vinculació d’Afra amb el sant patró de Girona, l’any 1344 es va aixecar un santuari al municipi de Sant Gregori, prop de Girona.

La història del Vinyet de Sitges, com a capella dedicada al culte de Maria, començà a l’edat mitjana. En un lloc de vinyes, durant els segles XII o XIII es va fer una petita capella dedicada a la Mare de Déu. Aquesta modesta capella sofrí diverses modificacions, com també la santa imatge, fins a convertir-se en l’actual santuari. L’any 1648 va quedar establerta aquesta data com a festivitat pròpia.