Scroll Top

2 agost 2024 Mare de Déu dels Àngels, Sant Eusebi de Vercel·li, Sant Pere Julià Eymard i Sant Pere d’Osma

Avui, dia 2 d’agost, celebrem la festivitat de: la Mare de Déu dels Àngels, la de sant Eusebi de Vercel·li, bisbe; de sant Pere Julià Eymard, prevere; i de sant Pere d’Osma, bisbe. Avui és també l’aniversari de l’Església que hi ha a Assís, coneguda amb el nom de Porcíuncula i que Sant Francesc va reconstruir.

Eusebi de Vercel·li, nascut a Sardenya a inicis del segle IV, fou lector de l’església de Roma fins que va ser escollit bisbe a Vercel·li al Piemont. Allà promogué per primer cop a Occident, la vida comuna dels clergues diocesans. Fou exiliat a orient per la seva fidelitat a les definicions de Nicea. Autor de diversos escrits de tema bíblic i teològic, morí l’any 371.

Pere Julià Eymard, nascut prop de Grenoble en el 1811, ordenat prevere el 1834 i més endavant entrà als Germans Maristes esdevenint més tard Provincial a Lió. Posteriorment, deixà la Congregació per dedicar-se a fomentar diverses formes de pietat. Promotor de la devoció a la Eucaristia en els temps posteriors a la Revolució. La seva obra principal, fou la fundació dels preveres del Santíssim Sagrament. L’anomenat apòstol de l’Eucaristia morí en 1868, essent proclamat sant en el 1962.

Pere de Bourges és el restaurador del bisbat d’Osma (Sòria) després de l’ocupació musulmana. Nascut a França vers el 1050 fou monjo d’un monestir cluniacenc, i fou cridat (juntament amb altres monjos) per l’arquebisbat de Toledo, per ajudar a implantar les diverses reformes religioses. En 1101 esdevingué el primer bisbe d’Osma i destacà per la seva dedicació pastoral. Morí en el 1109.