Scroll Top

19 juliol 2024 Santa Justa, Santa Rufina, Santa Macrina, Santa Àurea i beat Pere de Cadireta

Avui, dia 19 de juliol, celebrem la festivitat de: les santes Justa i Rufina, verges i màrtirs; de santa Macrina, verge; de santa Àurea, màrtir; i del beat Pere de Cadireta, màrtir

Segons una sòlida tradició, Justa i Rufina eren dues cristianes nascudes de família humil a Sevilla cap a l’any 270. L’any 297, en temps de la persecució de Dioclecià, i amb motiu d’una processó pagana, confessaren la fe en el Crist, tot refusant d’oferir per al culte d’Adonis, els atuells de terrissa amb els que es guanyaven la vida. Això va desencadenar una baralla que les portà a la presó on van ser torturades per fer-les apostatar, fins que van morir.

Macrina la jove, religiosa i germana de sant Basili, establí l’ideal de la dona santa en els primeres segles del cristianisme, i en morir el 379, oferí la seva vida amb el desig de ser rebuda en mans de Déu com perfum d’encens.

En el segle IX, l’autoritat musulmana imposava que els fills de pare cristià i de mare musulmana havien de ser musulmans: si no es considerava apostasia i podien ser condemnats a mort. Aquest és el cas d’Àurea, noia de Sevilla, germana dels màrtirs Adolf i Joan, la qual ingressà al monestir cordovès de Santa Maria de Cuteclara, focus reivindicatiu de la fe cristiana enfront de l’Islam. Denunciada, primer defallirà, però posteriorment reivindicà la supremacia de Jesucrist sobre Mahoma i fou decapitada l’any 856.

El dominic Pere de Cadireta va néixer a Moià en el segle XIII i va entrar molt jove al convent de Santa Caterina de Barcelona. Fou inquisidor general d’Aragó, i va morir a la Seu d’Urgell, lapidat per un grup d’albigesos.