Scroll Top

8 juliol 2024 Sant Procopi, Eugeni III i sants Aquila i Priscil·la

Avui, dia 8 de juliol, celebrem la festivitat de: Sant Procopi, màrtir; del beat Eugeni III, papa; i dels sants Aquila i Priscil·la.

Procopi fou la primera víctima de la persecució de Dioclecià, essent decapitat a Cesarea de Palestina el 303. Feble en la ciència profana, fou fort en la paraula de Déu.

Eugeni, antic monjo cistercenc de Claravall, fou escollit papa en 1145 quan era abat del monestir de Tre Fontagne. Convidà al seu antic mestre sant Bernat a predicar la segona creuada, el qual li dedicà el Tractat “De la consideració”. Morí el 8 de juliol de 1153-

Àquila i Priscil·la (o Prisca), eren un matrimoni jueu originari del Pont (vora el Mar Negre) que vivien a Roma. Amb motiu de l’expulsió dels jueus decretada per l’emperador Claudi l’any 50, van instal·lar-se a Corint. Formaven part de la més primitiva comunitat cristiana fins al punt que casa seva era lloc de reunió dels fidels. En arribar sant Pau per primer cop a Corint, s’hi van ajuntar i van establir una forta col·laboració, fins al punt d’exposar la seva vida per salvar la de l’apòstol.