Scroll Top

3 juliol 2024 Sant Tomàs, apòstol i Lleó II, papa

Avui, 3 de juliol, celebrem la festivitat de Sant Tomàs, apòstol, i la de Lleó II, papa.

La data d’avui celebra l’aniversari del trasllat del cos de Sant Tomàs a Edessa. De Tomàs, anomenat Bessó un dels dotze apòstols, només en sabem el que n’explica l’evangeli de Joan: que estava disposat a acompanyar Jesús fins a la mort, i que volia saber on anava Jesús; però sobretot, en sabem la seva incredulitat i la seva trobada amb Jesús després de la resurrecció, una trobada, que és crida de fe per a tots els temps.

Una tradició molt antiga atribueix a l’apòstol esdevingut creient, els inicis de l’Església a l’Índia del sud-oest, i així ho recorden i celebren els cristians d’aquelles terres.

Lleó II, neix a Catània l’any 611, se’n sap molt poc de la seva vida anterior al papat. Va ser elegit a la mort del seu predecessor Agató I, i va ser consagrat papa de l’església catòlica, el 17 d’agost de 682, després d’una llarga espera per a la confirmació imperial.

Home culte i eloqüent en el seu curt pontificat fou l’encarregat de tancar el sisè concili Ecumènic, i de posar fi, al conflicte que enfrontava al papat amb el bisbat de Ravenna, el qual no reconeixia la supremacia papal, partint d’un decret dictat per l’emperador bizantí Constant segon. Morí a Roma el 3 de juliol de 683 i és venerat com a sant.

Última actualització: 3 juliol 2024