Scroll Top

“Doneu-nos l’alegria”, lema d’enguany de les romeries a Montserrat

Dilluns 14 de gener es va celebrar a la Sala de la Façana del Monestir de Montserrat la XVIII Trobada de Responsables de Romeries, a la qual van assistir prop de 150 persones. En aquestes trobades, que se celebren cada any, s’ofereix a les persones que coordinen les romeries a Montserrat tot el material per als seus pelegrinatges, així com també els serveis i les activitats paral·leles que poden trobar al Santuari.

El lema per a aquest any 2019 és “Doneu-nos l’alegria”, que ha estat triat entre els molts elements litúrgics que fan referència d’aquest tema a la figura de la Mare de Déu; s’ha fet en forma de proposta de Vetlla de pregària, de Via Crucis i de pregària de Comiat que normalment fan els pelegrins.

La conferència adreçada a les romeries, “com un element de reflexió de grup”, aquest any tractarà sobre “l’alegria com a valor fonamental de la vida cristiana en la tradició de la Bíblia i la vida de l’Església”, va explicar el P. Joan M. Mayol, rector del Santuari de Santa Maria de Montserrat. “Un exemple a tenir present -va dir el P. Mayol- és el del Bisbat de Sant Feliu, que aquest any treballen el lema “Continuïtat i novetat”, i en totes les romeries d’aquest bisbat es tindrà present com un element més de reflexió i de pregària”.

En el capítol d’informacions diverses es van donar a conèixer la jornada de portes obertes de l’Escolania, que tindrà lloc el diumenge 3 de març, a les 12.30h, i el voluntariat que es pot fer a l’hostatgeria –es poden informar a través del correu-e hostatgeriademontserrat@gmail.com-.

Pel que fa a les activitats religioses i culturals que es poden dur a terme en col·laboració entre el monestir i el museu, la novetat d’aquest any la realització d’un recorregut físic pel lloc on Sant Ignasi va estar i un resseguiment espiritual del que va suposar la figura de la Mare de Déu en el seu pelegrinatge a Montserrat. Aquesta activitat porta per títol “Montserrat, en el camí de Sant Ignasi”.

El P. Joan M. Mayol també va informar sobre l’estat de la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat, que recentment tots els bisbes de Catalunya l’han recomanada als fidels i ells mateixos ja s’hi han inscrit. Finalment, el rector del Santuari de Montserrat va proposar, per als nois i noies d’entre 14 i 17 anys de les parròquies, el Montserrat Jove, un espai lúdic de reflexió i de pregària, que aglutina normalment una seixantena llarga de joves. Se celebra dos cops l’any i sempre tracta un tema sorpresa entre les moltes propostes que ells mateixos han suggerit en altres edicions. Els dos Montserrat Jove d’aquest any tindran lloc el cap de setmana del 6 i 7 d’abril, i el del 9 i 10 de novembre.

En la reunió també van explicar amb detall les diferents opcions que el nou edifici, totalment renovat, de l’Abat Oliba oferirà ben aviat, tant per a famílies com per a grups de joves, i que ara portarà el nom d’Alberg Abat Oliba. Els responsables de romeries que van assistir a la trobada el van visitar després del dinar de germanor.

“Tant els edificis com les propostes pastorals i culturals, i la mateixa presència dels monjos en les activitats de les romeries, estan pensats perquè la seva estada a Montserrat, sota l’esguard de la Mare de Déu, sigui un moment important de renovació humana i espiritual, a fi que la força renovadora de l’alegria de l’evangeli sigui més fecunda en la vida comunitària de les seves parròquies i en l’ambient social en el qual es mouen”, va concloure el P. Joan M. Mayol.

Última actualització: 30 agost 2019