Scroll Top

Exposició sobre la figura d’Oriol Martorell a la Sala Argerich de Montserrat

Del 9 al 29 d’abril del 2022 es pot visitar a la Sala Argerich de Montserrat (accés per la Porteria del Monestir) l’exposició «Seguint l’estela del seu llegat», organitzada per la Coral Sant Jordi, en la qual pretén reivindicar la figura polièdrica d’Oriol Martorell, amb motiu del 25è aniversari de la seva mort (2021) i coincidint amb el 75è aniversari de la Coral (2022).

La mostra presenta les múltiples facetes de Martorell: l’influx familiar i la creació de la Coral Sant Jordi; el seu destacat rol com a impulsor del cant coral a Catalunya i introductor dels grans moviments corals europeus a casa nostra; la seva vessant de pedagog musical, catedràtic universitari, musicòleg i promotor de múltiples projectes editorials i discogràfics; la seva tasca com a cristià compromès amb el context que li va tocar viure, i la seva labor com a gran patriota i com a diputat.

La mostra «Seguint l’estela del seu llegat», organitzada per la Coral Sant Jordi i que es podrà veure fins el 29 d’abril, pretén reivindicar la figura polièdrica de Martorell, presentant-ne les múltiples facetes

L’exposició s’estructura en diversos blocs temàtics que aborden tots aquests aspectes en forma de citacions, reflexions i comentaris de persones que van tractar de prop Oriol Martorell i que n’han deixat testimoni per escrit o en forma de breus entrevistes, que es recullen en un vídeo. Completa la mostra una sèrie de fotografies emblemàtiques i alguns objectes i documents vinculats amb el fundador de la Coral Sant Jordi.

La figura d’Oriol Martorell va molt més enllà de la seva tasca al capdavant de la Coral Sant Jordi. Per aquest motiu, han considerat que és un bon moment –passats vint-i-cinc anys de la seva mort- per reivindicar-ne tot el seu llegat. L’exposició és la primera d’una sèrie d’iniciatives que volen impulsar des de la Coral Sant Jordi al llarg del curs, per recordar l’aportació de Martorell a la cultura i a la societat catalana durant més de cinquanta anys, i projectar el seu llegat cap al futur. Cal recordar que Oriol Martorell va tenir una relació estreta amb Montserrat, especialment durant la Setmana Santa, en què col·laborava en la direcció dels cants de la missa, i també en ocasió de les Trobades d’Animadors de Cant per a la Litúrgia –sense oblidar el paper destacat que va tenir en el II Congrés Litúrgic, celebrat a Montserrat l’any 1965-.

Última actualització: 22 abril 2022