Scroll Top

25 setembre 2024 Sant Dalmau Moner, Sant Nicolau de Flue, Santa Aurèlia i Mare de Déu de Misericòrdia

Avui, dia 25 de setembre,  celebrem: la festivitat de sant Dalmau Moner, religiós; de sant Nicolau de Flue, laic; la de santa Aurèlia, màrtir; i la Mare de Déu de Misericòrdia, de Reus.

Dalmau Moner fou un frare dominicà, nascut el 1291 a Santa Coloma de Farners. Home de vida contemplativa i amb fama de sant, visqué estimant la solitud i defugint els qui el seguien, atrets per la seva santedat. Optà per retirar-se primer a la Sainte-Baume, Provença, i després en una cova prop de Girona. Mori l’any 1341.

En l’època en què la Confederació Helvètica (és a dir, Suïssa) començava a consolidar-se, Nicolau de Flue, fou un punt de referència moral de la nació que naixia. Nascut el 1417, pagès casat amb deu fills, va intervenir en la vida política i militar del seu cantó i, a 50 anys, amb consentiment de la seva esposa, ho deixà tot per seguir els consells evangèlics. Es retirà a una ermita, on es va dedicar a la pregària i a l’ascètica. Per la saviesa i la pregària, obtingué la unitat i la independència dels cantons suïssos. Des d’allà esdevingué conseller dels dirigents del seu país, i promotor de la resolució dels conflictes, mitjançant el diàleg i l’esperit misericordiós. Morí l’any 1487.

Aurèlia va ser una màrtir del segle XI dC. Que, juntament amb la seva germana Neomisia, van repartir tots els seus béns als pobres. De retorn d’un viatge a Jerusalem, i després de visitar a Roma el sepulcre dels apòstols, camí cap Àsia, van estar capturades pels sarraïns de Capua, que les van martiritzar per no apostatar de la seva fe. Deslliurades miraculosament foren conduïdes al territori d’Anagni, Itàlia, i allotjades a casa d’un servidor de Déu, fins a la mort.

La veneració reusenca cap a la Mare de Déu sembla que és força antiga. L’origen de l’advocació a la Verge de Misericòrdia (advocació mariana documentada a partir del segle XIII), s’inicià justament, en la celebració del record llegendari de l’aparició de la Mare de Déu, a la pastoreta Isabel Besora, el 1592, coincidint amb el miraculós cessament del còlera, que feia estralls a la població i amb la construcció del santuari. L’any 1904 es realitza la solemne Coronació, de la Mare de Déu de Misericòrdia, que es renova cada 25 anys.