Scroll Top

21 setembre 2024 Sant Mateu, la dedicació de la catedral de Girona i els profetes de l’Antic Testament Jonàs i Débora

Avui, dia 21 de setembre,  celebrem: la festivitat de sant Mateu, apòstol i evangelista; la dedicació de la catedral de Girona; i la dels profetes de l’Antic Testament Jonàs i Débora.

Mateu és un dels dotze apòstols, qui, segons la tradició, va escriure un evangeli en llengua aramea adreçat als cristians d’origen jueu, i que seria la base de l’evangeli que actualment porta el seu nom. En aquest evangeli se’ns explica que Mateu, era un publicà, un recaptador d’impostos al servei dels romans, que va deixar el seu negoci per seguir Jesús per formar part dels dotze. A Mateu s’acostuma a representar-lo com un home “alat” perquè el seu evangeli, comença amb la llista dels avantpassats de Jesús.

La diòcesi de Girona, que incorporà l’antic bisbat d’Empúries, es remunta al segle V i trobà protecció, després de la invasió musulmana, en Carlemany el 814. L’última consagració de la catedral de Girona data del 21 de setembre de 1038, perquè la seu actual, construïda al llarg de quatre segles a partir del 1312 i utilitzada tan bon punt estigué enllestit l’absis, no rebé nova dedicació.

El llibre bíblic que porta el nom de Jonàs, ens narra la història d’aquest profeta que és enviat per Déu, a predicar la conversió als habitants de Nínive, opressors d’Israel. Jonàs no fa cas de Déu, fuig en un vaixell, i acaba engolit per una balena. Déu el salva, i Jonàs va a complir la seva missió. I quan, gràcies a la seva predicació, els ninivites es converteixen, Jonàs no accepta que Déu els perdoni, i Déu li ha de fer entendre que ell estima tothom, no només els israelites

Débora, de l’hebreu Debora, que significa “abella”. A l’antiguitat va esdevenir popular per ser el nom, d’una profetessa i jutgessa israelita, autora d’un bell càntic al Senyor.