Avui, dia 21 d’octubre, celebrem la festivitat de sant Hilarió de Gaza, abat; de santa Úrsula, màrtir; i la de santa Celina.
Hilarió abat, nascut en el segle quart prop de Gaza, Palestina, i fill d’una família pagana, després de la seva conversió, va passar un temps al desert d’Egipte. Batejat a Alexandria, fou deixeble de sant Antoni. Després menà vida eremítica al seu país d’origen, i tingué molts seguidors. És considerat el pare del monaquisme palestí.
La llegenda tal com és coneguda ens diu: que Úrsula, filla d’un rei bretó, nascuda a principis del segle V, amb el temps, esdevingué la més coneguda entre el grup de noies, que van morir màrtirs a Colònia, Alemanya cap al 453, per la seva fe, en mans dels huns que amb el seu cap, Àtila, assolaven el centre d’Europa, durant el viatge de tornada, d’un pelegrinatge a Roma. Segons la tradició, aquestes noies eren onze, i a partir del segle IX, la xifra es va exagerar i van passar a onze mil. La basílica de Santa Úrsula, a Colònia, guarda el record d’aquell grup de noies fidels. Des de Colònia, de la qual es va fer patrona, el culte i les relíquies, es van estendre per tota l’Europa occidental.
De santa Celina, cal recordar que va ser una cristiana, que visqué en el segle V, en l’època en què, després de la caiguda de l’imperi romà, es consolidava a l’antiga Gàl·lia, el nou regne dels francs. Poc sabem de la seva vida, però sens dubte que degué tenir influència, en la important tasca que van dur a terme dos dels seus fills: els bisbes Principi de Soissons i Remigi de Reims.