Avui, dia 21 de gener, celebrem: la festivitat de santa Agnès, verge i màrtir; de sant Fructuós, bisbe i màrtir, juntament amb els sants diaques Auguri, i Eulogi, màrtirs; i la de sant Meinrad, ermità.
Santa Agnès nasqué a les acaballes del segle III a Roma. Filla d’una família patrícia i de creences fermaments cristianes, la jove romana Agnès, morí a dotze anys, quan s’oferí espontàniament durant la persecució de Dioclecià (any 305). Aquest fet, que reporten sant Ambrós, sant Damas o Prudenci fou aviat ampliat per llegendes, que expliquen el perquè de l’afecció amb què l’Església de Roma, sempre ha envoltat el record d’Agnès. I ja en l’edat mitjana, la Llegenda àuria de Jaume de Voragine, recollia i ampliava els fets que van envoltar la mort d’aquesta santa. A Catalunya a causa de la festa de sant Fructuós, la seva memòria litúrgica es trasllada al dia 22.
Sant Fructuós, va ser bisbe de Tarragona a mitjan segle III. Sant Auguri i sant Eulogi van ser els seus diaques. El valor de les actes de llur martiri l’única font biogràfica que posseïm d’ells i primer testimoniatge, del cristianisme a la nostra terra en fa els màrtirs més famosos del Principat. Moriren cremats a Tarragona, el dia d’avui de l’any 259, durant l’imperi de Valerià i Gal·liè, que perseguiren especialment els dirigents de la comunitat cristiana. Sant Agustí i Prudenci ja es fan ressò, de la veneració que ben aviat adquirirem. El testimoniatge de la seva profunda fe i el seu amor per tota l’església, va ser molt conegut i difós arreu del món cristià.
Sant Meinrad, del monestir de Reichenau, al segle IX, ensenyava la gramàtica que introduïa a l’estudi de la Bíblia. Menà vida eremítica a l’indret on amb el temps, s’aixecaria el monestir d’Einsiedeln.