Avui, dia 20 d’abril, celebrem la festivitat: de sant Anicet, papa i màrtir; de sant Teòtim, bisbe; i del beat Anastasi Pankiewicz, prevere i màrtir
Sant Anicet, papa i màrtir
Potser de procedència siríaca, va ser papa aproximadament entre els anys 154 i 166, en una comunitat fortament hel·lenitzada. Del seu pontificat destaca la defensa de la fe enfront de les heretgies i també la visita que rebé de Policarp d’Esmirna, per debatre la qüestió de la data de la Pasqua, però no pogueren arribar a un acord. L’església oriental entenia que el dia de Pasqua havia de ser el 14 de nissan, independentment del dia de la setmana en que caigués, mentre que l’Església occidental entenia que havia de celebrar-se el diumenge següent. Segons Eusebi: “Policarp no va poder persuadir al papa, ni el papa a Policarp. La controvèrsia no terminà però els llaços de caritat no es van trencar”. Morí màrtir vers l’any 166, a l’època de l’emperador Marc Aureli.
Sant Teòtim, bisbe i confessor
A cavall entre els segles IV i V, és cèlebre pel coneixement de la filosofia grega. Un cop convertit al cristianisme fomentà el diàleg fe-cultura. Amic de sant Joan Crisòstom, més tard fou ordenat bisbe d’Escitia, predicant incansablement el cristianisme als bàrbars de la zona. Morí vers el 403.
Beat Anastasi Pankiewicz, prevere i màrtir
Batejat en 1882 amb el nom de Jacob a Nagorzany, un petit poble rural del sud de Polònia. Als disset anys entrà a l’Orde Franciscana on escollí el nom d’Anastasi. Exercí de formador, capellà militar, promotor del tercer orde franciscà, organitzador del seminari de Czestochowa i fundador en 1933 de les “Germanes Antonianes de Crist Rei”.
Durant l’ocupació nazi de Polònia en la Segona Guerra Mundial es negà a fugir, fou arrestat i portat al camp de concentració de Dachau on morí pels maltractaments en 1942. Conscient de la imminència de la seva mort es confessà i digué a un amic: “estic tranquil i preparat per a morir”. És un dels 108 màrtirs polonesos beatificats a Varsòvia al 1999
Última actualització: 20 abril 2025