Avui, dia 10 de desembre, celebrem la festivitat de: santa Eulàlia de Mèrida, verge i màrtir; La dedicació de la catedral de Terrassa; i La Verge de Loreto.
Eulàlia, noia de Mèrida del segle tercer, es troba representada en la processó de verges, de la basílica de San Apollinare Nuovo de Ravenna, del segle VI, un signe de la veneració universal que aviat aconseguí. És la màrtir més coneguda, de totes les que sofriren la persecució de Dioclecià, en terres hispàniques. Era una noia de dotze anys que, segons ens diu Prudenci, no podent suportar el tracte que rebien els cristians, es va presentar espontàniament al prefecte, per donar testimoni de la seva fe. El prefecte va intentar dissuadir-la i, en no aconseguir-ho, va ordenar que la torturessin i finalment morí a la foguera, l’any 304. Les seves relíquies van ser dutes a Oviedo, arran de la invasió musulmana.
De la dedicació de la catedral de Terrassa, cal recordar que dins l’actual ciutat de Terrassa, el 450 fou creat el bisbat d’Ègara, que subsistí fins al segon terç del segle IX. El temple de Santa Maria, l’any 1113, passà a ser canònica agustiniana, la titularitat de la qual heretà la parròquia del Sant Esperit, erigida el 1601. Vint anys després ja estava enllestida l’església que el 1950, va ser elevada a basílica, i el 15 de juny de 2004 a catedral, en crear-se el nou bisbat de Terrassa, desmembrat del de Barcelona.
L’advocació mariana a la Verge de Loreto, es va originar en el segle XIII. El santuari que empara la imatge de la Mare de Déu al nord d’Itàlia, és un edifici del segle XIV. L’interior es troba la santa Casa de Natzaret, on segons la tradició catòlica, la Verge Maria va rebre l’Anunciació, i que fou transportada pels àngels el 10 de desembre de 1294. Des de llavors Loreto, s’ha convertit en un extraordinari centre de peregrinació.