Nueva maratón de donación de sangre en Montserrat

Els donants tindran accés gratuït a l’aparcament, podran pujar de franc al cremallera, visitar el Museu i l’Espai Audiovisual, i fer una visita guiada a la Sagristia de la Basílica

Dissabte 7 de setembre, de 10 del matí a 7 de la tarda, la Sala de la Façana del Monestir de Montserrat acollirà una nova jornada de donació de sang, organitzada pel Banc de Sang i Teixits de Catalunya. Després de l’èxit de l’experiència de l’any passat, en la que el 9 de setembre van participar 288 persones, amb 243 donacions –de les quals 40 pertanyien a nous donants-, enguany es repetirà aquesta marató de donació de sang, que és molt necessària, ja que a l’estiu hi ha una baixada molt important de reserves de sang.

Els donants, que tindran accés gratuït a l’aparcament del recinte del Santuari o podran pujar de franc al cremallera de Montserrat, rebran una entrada per visitar el Museu de Montserrat i l’Espai Audiovisual “Montserrat, portes endins”, i fins i tot podran fer una visita guiada a la Sagristia de la Basílica.

A Catalunya, cada dia es necessiten mil donacions de sang per atendre els malalts que en necessiten. Amb una donació de sang es poden salvar 3 vides –amb els tres components sanguinis de la sang: glòbuls vermells, plasma i plaquetes-. Amb 4-5 donacions de sang se sumen les plaquetes necessàries per fer un tractament a un malalt de càncer que està rebent quimioteràpia. Cada dia, 50 nens i nenes necessiten sang a casa nostra; la majoria, per processos de càncer. Els adults, quan tenen un cas de càncer, també poden necessitar transfusions. De fet, un 10% de les unitats de glòbuls vermells va destinat a malalts oncològics.

Cada any, unes 1.500 dones salven la vida quan donen a llum gràcies a les transfusions que reben. En algunes ocasions, fins a 20 bosses per a una mateixa persona. Dues dades més: calen 8 bosses de sang per un transplantament de ronyó, 10 bosses per un de cor i entre 30 i 170 per un de fetge. Els glòbuls vermells caduquen als 42 dies; les plaquetes als 5 dies; el plasma es congela fins a 3 anys. Un cop feta una donació, aquests són els intervals de temps màxims perquè el component sanguini arribi a un pacient.

La donació de sang del dissabte 7 de setembre, organitzada pel Banc de Sang i Teixits, i que compta amb la col·laboració de l’Abadia de Montserrat, el Patronat de la Muntanya de Montserrat, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i els voluntaris de Creu Roja de Catalunya,  tindrà lloc de 10 del matí a 7 de la tarda, a la Sala de la Façana del Monestir de Montserrat.

Última actualització: 11 febrero 2020

adminNueva maratón de donación de sangre en Montserrat