Scroll Top

23 juliol 2024 Santa Brígida de Suècia, Sant Joan Cassià i Sant Apol·linar

Avui, dia 23 de juliol, celebrem la festivitat de: santa Brígida de Suècia, religiosa; sant Joan Cassià, abat; i la de sant Apol·linar, bisbe i màrtir.

Brígida va néixer prop d’Uppsala, a Suècia, l’any 1302 en el si d’una família aristocràtica. Casada a divuit anys, fou mare de vuit fills (una d’elles fou santa Caterina de Suècia). Un cop vídua, intensificà la seva vida de pietat i començà a escriure les seves vivències místiques. Fundà l’orde religiós del Santíssim Salvador,  i es traslladà a Roma per dirigir la institució inspirada en la Regla de sant Agustí. Morí el 23 de juliol de 1373, essent beatificada en 1391. Joan Pau II la declarà copatrona d’Europa juntament amb Santa Caterina de Siena i santa Teresa Beneta de la Creu.

Joan Cassià, monjo de Betlem, després de conviure quinze anys amb els monjos d’Egipte, fundà dues comunitats monàstiques a Marsella a començaments del segle V. Per a elles compongué dos grans escrits ascètics coneguts ordinàriament com a “Institucions” i “Col·lacions”.

Apol·linar era un evangelitzador nascut a Antioquia que sant Pere va enviar en missió especial a Ravenna. Al cap de pocs mesos, la seva fama com a taumaturg es va estendre tant que va haver de marxar cap a l’Orient. El seu culte va ser molt gran a l’edat mitjana, considerat com el primer bisbe de Ravenna i el sant nacional de la dominació bizantina a Occident.