Scroll Top

L’Escolania de Montserrat crearà un segon cor mixt, format per nois i noies de 17 a 24 anys

L’Escolania de Montserrat crearà un nou cor, format per nois i noies de 17 a 24 anys, que s’anomenarà Cor de cambra de l’Escolania de Montserrat. Els seus integrants estaran en etapa de formació —serà un cor no-professional— i, per aquest fet, si bé seran més grans que els actuals, podran ser considerats igualment “escolans” i “escolanes”, aniran vestits amb saia i roquet, i quedaran inscrits en el llibre oficial de vesticions. El seu director serà en Pau Jorquera, actual sotsdirector musical de l’Escolania.

El nou Cor de Cambra cantarà un cap de setmana al mes i ho farà en paral·lel a l’actual Escolania: sempre que aquest nou cor canti a Montserrat, els escolans actuals descansaran i podran passar més temps amb les seves famílies. El nou Cor participarà dels actes litúrgics del Santuari, com fa habitualment l’Escolania, un cap de setmana cada mes: cantaran la Salve Regina i el Virolai i a l’ofici de Vespres de dissabte, i a la Missa Conventual de diumenge. Les noies i els nois que el formin tindran l’oportunitat de cantar a la litúrgia de Montserrat i de formar-se en diversos aspectes relacionats amb la tècnica vocal, la vivència espiritual, l’entorn natural o la cultura, a través d’activitats organitzades per persones vinculades a l’Escolania i a la comunitat benedictina.

S’anomenarà Cor de cambra de l’Escolania de Montserrat i cantarà un cap de setmana al mes, durant el qual l’Escolania actual descansarà i, per tant, els escolans podran disposar de més temps amb les seves famílies

La voluntat del Monestir és que aquest nou Cor de cambra comenci a cantar a partir del curs vinent, 2023-2024. Per formar-ne part, anualment es farà una selecció de cantaires mitjançant unes audicions. Les primeres seran els dissabtes 27 de maig i 3 de juny de 2023. Els aspirants hauran de complir els requisits de formació següents: bon nivell de lectura musical, experiència en cant coral, ser sensibles al fet religiós cristià i també es valorarà positivament que estiguin cursant estudis de cant. Aquest projecte va dirigit a joves a estudiants de música, de cant, de direcció i de disciplines relacionades. Els qui hi estiguin interessats poden demanar informació a través de l’adreça de correu-e escolania@escolania.cat.

De cara al futur, l’Escolania voldria que el fet de formar part d’aquest Cor de cambra pogués donar algun tipus de reconeixement als seus membres, però ara mateix s’han d’explorar els camins a través del Departament d’Educació de la Generalitat i dels Conservatoris de Catalunya -tant de Grau Professional com Superior-.

Engegant aquesta iniciativa històrica, que ja ha estat aprovada per la comunitat benedictina de Montserrat, l’Escolania es mostra sensible a la incorporació de noies i a les realitats familiars i socials de les famílies que formen part del cor tradicional.

Última actualització: 30 març 2023