L’Escolania i l’Orquestra Simfònica del Vallès obren el Festival Internacional Orgue de Montserrat

La Basílica de Santa Maria de Montserrat acollirà aquest estiu un nou cicle de concerts d’orgue -per segon any es fa en format de proximitat-, que estarà protagonitzat per intèrprets de projecció internacional d’àmbit local. Els quatre concerts del Festival Internacional Orgue de Montserrat 2021 (FIOM 2021) partiran de la música de Johann Sebastian Bach fins a compositors contemporanis.

El FIOM 2021 s’obrirà el proper dissabte 19 de juny, a les 21.00, amb el concert titulat “Del Barroc al Classicisme organístic”, protagonitzat per l’Escolania de Montserrat amb la Capella de Música de Montserrat, i l’Orquestra Simfònica del Vallès, sota la direcció de Xavier Puig i acompanyat a l’orgue per Álvaro Carnicero, que interpretaran el «Concert en Si bemoll major», op. 4 núm. 6, de G. F. Händel, el «Magníficat» d’Anselm Viola, mestre de l’Escolania, per a orgue i orquestra, i la gran «Missa in honorem B. V. M. en Mi bemoll major» Hob XXII: 4, de Joseph Haydn. Els solistes seran els antics escolans Xavier Mendoza, baríton, i Roger Padullés, tenor.

Escolania FIOMXavier Puig FIOM
Orquestra Simfònica del VallèsRoger Padullés

FIOM2021El Festival Internacional Orgue de Montserrat. Cassià M. Just, in memoriam (FIOM) es podrà gaudir en directe els dissabtes 19 de juny, 24 de juliol i 7 i 21 d’agost (21h), a la Basílica de Santa Maria —l’entrada és gratuïta, però cal fer reserva prèvia de localitat a https://abadiamontserrat.cat/reserves, perquè l’aforament està reduït al 50% seguint les indicacions del Procicat—, i també a través de la ràdio i la TV:

  • Xarxa de Comunicació Local: l’oferirà en directe per les ràdios i TV locals (excepte el primer concert, que serà en diferit: el mateix dissabte, a les 22.30h, per les TV locals, i en directe per les ràdios locals)
  • Montserrat Ràdio i TV.

Els altres concerts del FIOM 2021 seran:

  • dissabte 24 de juliol, amb l’organista José Luis Echechipía París, organista titular del Monestir de Leyre i promotor del món organístic de Navarra, acompanyat pel també navarrès Pello Ruiz Huici a l’oboè. Serà una mostra de la música de Bach en diàleg amb l’òboè. Interpretaran obres de Domenico Scarlatti, Johann S. Bach, Josep Pla, Jesús Guridi i Ralph Vaughan Williams.
  • dissabte 7 d’agost l’organista coreana resident a Madrid Riyehee Hong interpretarà un programa centrat en les variacions per a orgue que començarà pel Passacaglia de Bach, obra de referència del P. Cassià M. Just, fins a la dinàmica contemporània de les variacions per a orgue. Tocarà peces de Claude Balbastre, Johann S. Bach, Eugine Gigout, Charles-Marie Widor, Dudley Buck i Alexandre Guilmant.
  • dissabte 21 d’agost a càrrec de l’asturiana Susana García Lastra, actualment és l’organista titular de l’església de Los Venerables de Sevilla, que interpretarà a l’orgue de Montserrat música de J. S. Bach fins a Henry Mulet, passant per autors com ara J. Gabriel Rheinberger, Luis Mariani, John Cage, Jan Zwart, M. Hélène Bonis, René Louis Becker i Domingo Arquimbau.

El Festival Internacional Orgue de Montserrat 2021, patrocinat per l’Abadia de Montserrat i la Fundació Pinnae, està projectat sota la direcció artística del P. Jordi-Agustí Piqué i l’assessorament de l’organista Miquel González, mentre que la coordinació i el management general és a càrrec del P. Manel Gasch, majordom-administrador de l’Abadia de Montserrat.

Última actualització: 17 juny 2021

Abadia de MontserratL’Escolania i l’Orquestra Simfònica del Vallès obren el Festival Internacional Orgue de Montserrat