La interpretació de la Bíblia al segle XX

Amb aquesta sessió, l’Scriptorium Biblicum et Orientale de Montserrat vol iniciar una nova sèrie de reflexions, des d’una àmplia perspectiva humanista, sobre un àmbit que és tan important en la nostra cultura occidental

Dissabte 13 d’abril, de 9.30 a 14h, tindrà lloc al Monestir de Montserrat una jornada sobre La interpretació de la Bíblia al segle XX, organitzada per l’Scriptorium Biblicum et Orientale de Montserrat. L’Scriptorium, que va néixer precisament per a la promoció d’aquests estudis, vol iniciar amb aquesta jornada una nova sèrie de reflexions, des d’una àmplia perspectiva humanista, sobre un àmbit que és tan important en la nostra cultura occidental.

Arran de la publicació del llibre Mestres catalans de l’exegesi historicocrítica, del caputxí Jordi Cervera i Valls, les III Jornades de Cultura Humanista La interpretació de la Bíblia al segle XX. Entre la crítica literària i la creença religiosa tractaran del canvi en l’àmbit de molts estudis, tant en les ciències socials i humanes, que han adquirit en aquests cent anys un mètodes d’estudi que les han dutes per camins que fins aquell moment havien estat impensables; i concretament de l’estudi de la Bíblia, que també s’ha beneficiat i ha crescut a l’ombra d’aquesta tendència.

A partir del desenvolupament de l’hermenèutica i de l’avanç en la filologia, acompanyades de l’estudi material de les cultures de l’antiguitat que l’arqueologia ha permès, el text bíblic ha estat estudiat, sobretot durant la primera meitat del segle XX segons els criteris i els mètodes de la crítica literària. Aquest estudi ha donat una visió fins aleshores desconeguda sobre el text bíblic, que s’ha pogut situar en la història, i ser comprès des del seu moment històric.

Més endavant, i gràcies a l’avanç de l’estudi crític del text, altres aproximacions, com la psicològica o la sociològica, s’han acostat a la Bíblia i l’han llegida amb noves metodologies que n’han enriquit la comprensió.

A la jornada del dissabte 13 d’abril, que és d’entrada lliure tot i que cal inscriure’s prèviament a scriptorium@abadiamontserrat.net / fundacio2025@abadiamontserrat.net, hi participaran, sota la direcció del G. Gabriel Soler, director de l’Scriptorium Biblicum et Orientale de Montserrat, el Dr. Ignasi Roviró, professor de la Facultat de Filosofia de la URL; el Dr. Ricard Casadesús, membre del Seminari de Teologia i Ciències de Barcelona; el Dr. Jaume Angelats, membre del grup Vivarium Gerisena; i el Dr. Antoni Pou, monjo de Montserrat i professor de l’ISCREB.

Les ponències, que donaran pas a un debat abans de la cloenda, són les següents:

9.45h               Per què l’exegesi bíblica ha de ser històrica? Per què ha de ser crítica?

Dr. Ignasi Roviró

10.30h             Ciència bíblica – Bíblia i ciència

Dr. Ricard Casadesús

11.45h             Lectura de la Bíblia des de la psicoanàlisi

Dr. Jaume Angelats

12.30h             L’estudi de la Bíblia en la cultura actual

Dr. Antoni Pou

Última actualització: 27 març 2020

adminLa interpretació de la Bíblia al segle XX